Loading...
Remove Text Formatting

Likes Likes:  5
Results 1 to 10 of 10

Thread: Ping and poor mileage

  1. #1
    Club Supporter JZ67's Avatar
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    Pickering
    Posts
    389

    Ping and poor mileage

    My engine seems to ping when it is warm and mileage has always been a bit crappy since I got it. 2001 4.6 SOHC. Engine runs great, no other real issues other than pinging and mileage. I'm thinking EGR valve?

  2. #2
    Club Supporter bbriann's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Port Elgin
    Posts
    493
    Kind of sound like a custom tune with too much advanced timing.
    Previous owner may have tweaked the computer tune and may not have told you.
    Capture[1]
10.88 sec @ 134 mph

  3. #3
    Super Moderator Stephen06GT's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Bolton
    Posts
    7,789
    What octane fuel are you using and does the ping go away with higher octane?

  4. #4
    Club Supporter JZ67's Avatar
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    Pickering
    Posts
    389
    Quote Originally Posted by bbriann View Post
    Kind of sound like a custom tune with too much advanced timing.
    Previous owner may have tweaked the computer tune and may not have told you.
    From what I know, it's a stock tune.

  5. #5
    Club Supporter JZ67's Avatar
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    Pickering
    Posts
    389
    Quote Originally Posted by Stephen06GT View Post
    What octane fuel are you using and does the ping go away with higher octane?
    I use 87 but have run them all with no differences.

  6. #6
    Admin ZR's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Toronto, On
    Posts
    51,154
    I'd look to.......
    -possible plugged cat
    -clean MAF and retest
    -low fuel pressure / lean (filter been done recently??)
    -how long since plugs changed?

  7. #7
    Club Supporter 1BAD92LX's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    North Bay
    Posts
    677
    Maybe it’s got some carbon build up in the combustion chambers. Fire a can a sea foam through it.
    Slack/loose timing chain? Working at Honda I see that a lot.
    Stock engine Fox equipped with the Maximum Motorsports catalog. Now I have lots of Trick Flow stickers.

  8. #8
    Club Supporter Laffs's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Windsor, ON
    Posts
    4,416
    ZR has you on a good path. I'd also check for vacuum leaks and see if you can have your injectors checked. I've had a couple 2V buddies have their stock injectors get sticky after 150k.
    Quote Originally Posted by ludacris View Post
    I'm Supercharged with the HideAway License Plate

  9. #9
    Admin ZR's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Toronto, On
    Posts
    51,154
    No downside to running a full can of SeaFoam through your next tank of fuel.

  10. #10
    Club Supporter JZ67's Avatar
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    Pickering
    Posts
    389
    Quote Originally Posted by ZR View Post
    I'd look to.......
    -possible plugged cat
    -clean MAF and retest
    -low fuel pressure / lean (filter been done recently??)
    -how long since plugs changed?
    Cleaned the MAF. I have only put on about 3k since I have owned the vehicle. To the best of my knowledge, the plugs were new when I bought the car. Not sure about the fuel filter. I haven't driven it since cleaning the MAF a couple of days ago.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

SiteUptime Web Site Monitoring Service